lunes, 4 de junio de 2012

Eivissa

Portada



Evolució de la Ciutat d'Eivissa                    

      La ciutat antiga es va desenvolupar a partir del primer assentament fenici ubicat al puig de Vila. Segons els textos clàssics, Aiboshim , la ciutat de Bes, fou fundada, l'any 654 aC . El nucli urbà es componia d'una acròpolis i una zona portuària a la vora de la badia; també comptava amb temples i zones artesanals amb importants terrisseries.Es calcula que al segle V aC. la ciutat tenia entre 3000 i 4000habitants. Durant tota l'època púnica va ser un centre comercial de gran vitalitat, que exportava productes manufacturats a diferents llocs de Mediterrani.


Després de la destrucció de Cartago, l’any 146 aC, la ciutat mantingué la seua autonomia política i comercial i va continuar, fins i tot amb major intensitat, l’activitat comercial i industrial com a ciutat federada de Roma. Aquesta etapa va finalitzar quan Vespasià la convertí en municipi romà (Municipius Flavius Ebusus) l’any 70 dC. Comença aleshores un període de decadència que es mantengué, gairebé, tota la fase imperial romana fins a l’arribada dels vàndals - l'any 424 dC.- i bizantins -el 535 dC.- això no obstant, durant els últims segles de l'antiguitat, es detecta una lleugera recuperació de l’activitat econòmica a l'illa, sobretot al camp.
 
Les muralles de dalt vila


Descripció.
Les murades d'Eivissa, construïdes a la segona meïtat del segle XVI, són un exemple molt ben conservat de la tipologia de murades renaixentistes en la perifèria d'Europa, juntament amb les murades de La Valette a Malta i les de l'illa Terceira a les Açores. El recinte té un perímetre de 1.800 metres, amb un tram de 130 metres de costa escarpada que no requereix murs, i tanca una superfície interior de 10 hectàrees.


L'evolució de les obres de les murades i el seu significat.
Desde l’Antiquitat i fins a l’Edat Contemporània, les murades foren les fortificacions fonamentals per protegir les ciutats als indrets més perillosos, gairebé sempre en les fronteres i en la costa. En el cas d'Eivissa, al segle XVI, es juntaven ambdós trets: l'illa era fronterera amb l'Islam que dominava la banda Sud del Mediterrani, i a més l'illa estava situada en la línea de comunicació que unia les illes Balears amb la costa llevantina de la Península i el Nord d'Àfrica amb la costa catalana i francesa. Els enemics més probables llavors eren França i sobre tot els pirates berberiscs de l’Imperi Otomà.

Els primers monarques de la dinastía Habsburg, Carles I (1516-1556) i, sobre tot, Felip II(1556-1598), promogueren uns ambiciosos programes de modernització de les defenses costaneres de la Mediterrània, d’acord amb les últimes innovacions italianes del Renaixement, per Benedetto de Rávena, al servei de Ferran el Catòlic i Carles I, i l’enginyer Giovanni Battistta Calvi, que treballà per Carles I i Felip II.
Es Vedrà
Es Vedrà és un illot que es troba a 2 km de la costa occidental d'Eivissa, davant de Cala d'Hort. Pertany al municipi de Sant Josep de sa Talaia i no està habitat. Té una altitud de 382 m, i al seu costat es troba Es Vedranell de 128 m. Els dos illots són una reserva natural inclosa al Parc natural de Cala d'Hort, Cap Llentrisca i Sa Talaia.
És Vedrà és un illot salvatge i agrest d'una altura de 382m i 60 hectàrees que es troba a 2 km de la costa occidental d'Eivissa, davant de Cala d'Hort. Pertany al municipi de Sant Josep de sa Talaia i no està habitat. Una de les millors vistes que és pot obtenir de l'Illot és a la Punta de sa Pedrera, una cala molt agresta que no té accés amb cotxe, però sí a peu. És per a molts dels visitants i habitants d'Eivissa el lloc més emblemàtic i enigmàtic de l'illa. La seva forma imponent i bellesa singular atreuen cada any a una gran part dels milers de turistes que visiten les Pitiüses
Catedral d'Eivissa

La Catedral de la Verge de les Neus o d'Eivissa, està situada en el Dalt Vila en la ciutat d'Eivissa. Va Ser construïda sobre l'antiga mesquita de Yebisah. És una catedral construïda en el segle XIII en estil gòtic català, tot i que la nau va ser remodelada a estil barroc.
En aquesta catedral es rendeix culte a Santa María la Major i a la Mare de Déu de les Neus (aquesta última Patrona d'Eivissa), perquè eren les dues festivitats més properes al 8 d'agost, data de la conquesta d'Eivissa i els catalans volien aixecar una església que commemorés tal esdeveniment. La celebració de Santa Maria es popularitzà molt durant el segle XIII per tradicions marianes a les que Jaume I era proper. Així és com, a part de la catedral d'Eivissa, altres catedrals sorgides per la conquesta catalana també estan dedicades a Santa Maria, com la catedral de València. Durant el segle XVII el seu interior va ser completament remodelat en estil barroc. És visitable el Museu de la Sagristia.

Fonts


Muralles http://www.google.es/imgres?imgurl=http://www.eivissaweb.com/eivissa/fotos/dalt-vila/1a.jpg&imgrefurl=http://www.eivissaweb.com/reportajes/castillos-y-torres/dalt-vila/&h=213&w=298&sz=35&tbnid=o7Humf3oBcq0CM:&tbnh=90&tbnw=126&zoom=1&usg=__kkTTfsoDSyZXoRZI5JRFv8_FEio=&docid=dYaYCF6Wed_LxM&hl=ca&sa=X&ei=z27MT67UD-iw0QXk8YTRAQ&ved=0CHsQ9QEwAQ&dur=816

Es vedrà
http://ca.wikipedia.org/wiki/Es_Vedr%C3%A0

Catedral
http://ca.wikipedia.org/wiki/Catedral_d%27Eivissa

No hay comentarios:

Publicar un comentario